Lini

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Puseur-puseur lini di sakumna dunya, 1963–1998
Gerakan téktonik lémpéng global

Lini nyaéta geteran nu kajadian di pabeungeutan bumi. Lini biasana disababkeun ku ayana gerakan intip bumi (lémpéng bumi). Bumi urang téh sanajan padet ogé, sok gerak, balukarna lini bakal kajadian lamun seug tekenan nu kajadian alatan gerakan éta geus pohara gedéna, nu antukna teu bisa ditahan-tahan deui, jadi waé lini.

Tipe kasalahan

Anatomi lini

Lini kajadian unggal poé di bumi, tapi kalolobannana mah leutik tur henteu nyababkeun karuksakan nanaon. Lini leutik ogé bisa marengan lini gedé, sarta bisa kajadian saméméh, sanggeus, atawa satutasna lini gedé.

Intensitas

Intensitas nyaéta besaran nu dipaké keur ngukur lini, lian ti maké magnitudo. Intensitas bisa didefenisikeun minangka gedéna karuksakan di hiji tempat baukar tina lini nu diukur dumasar kana karuksakan nu aya. Niley intensitas mangrupakan fungsi tina magnitudo, jarak ka episenter, lilana geteran, jerona lini, kondisi taneuh sarta kaayaan wangunan. Skala Intensitas Modifikasi Mercalli (MMI) mangrupa skala intensitas nu ilahar dipaké.[1]

Balukar tina lini

Lini Chuetsu.
Kahuruan sanggeusna Lini San Fransisco 1906.
Salasaurang lalaki leumpang dina sanggeus sunami.

Lini ngabalukarkeun loba karuksakan.

Tempo oge

Wiktionary-logo-su-without-text.svg
Tempo earthquake dina Wiktionary, kamus bébas.

Rujukan

Tumbu luar

Pangatikan

Puseur data seismologis

Eropa

Amerika Sarikat

Skala seismik

Informasi ilmiah

Rupa-rupa